Jas (overhemd) aan, kleding aanpassen
Bij beperkte spierkracht en ...


Bij beperkte spierkracht en stabiliteit in het bovenlichaam waardoor meebewegen moeizaam is.
Er zijn verschillende manieren om een jas aan te passen.
- Deelbaar maken van de jas aan de achterzijde. De jas kan nu vanaf de voorzijde van de cliënt aangetrokken worden in plaats vanaf de achterzijde (denk aan schilderschort). Het voordeel is dat de armen slechts beperkt hoeven te bewegen en dat de romp niet/minder naar voren gebracht hoeft te worden.
- Het rugpand van de jas inkorten door het deel van de jas te verwijderen waar de rug tegen de stoel blijft, houd wel voldoende stof zodat de jas de rug blijft omsluiten tot waar de stoel dat doet. Het voordeel van minder stof achter de rug is dat de cliënt niet of nauwelijks met de romp naar voren hoeft, bij beperking in kracht of stabiliteit. Veel stof vergroot daarnaast de kans op plooien/ randen/ trekkende stof en daarmee op discomfort of huidbelasting.
Let op: maak de opening aan de achterzijde niet in het midden, een sluiting midden op de rug is niet comfortabel.
Tip: Voor het zelf aanpassen van confectie kleding is via de stichting Passiviteiten Dagelijks Leven (PDL) het boekje 'functionele kleding: zelf eenvoudig (laten) maken' te bestellen.
Tip: Er bestaat aangepaste confectiekleding. Voor de kant en klaar oplossing zie bijvoorbeeld https://www.zorgvrijkleding.nl/product/dames-blouse-overslag-aan-de-achterkant/
https://www.zorgvrijkleding.nl/product/anorak-winterjas-kort-voorkant-kleine-rits/