Broek aan zonder meebewegen, kleding aanpassen

Bij beperkte spierkracht of ...


Bij beperkte spierkracht of mobiliteit in het onderlichaam waardoor meebewegen niet of nauwelijks mogelijk is.

Er zijn verschillende manieren om een broek aan te passen.

  1. Deelbaar maken van de broek aan de zijnaden (vergelijkbaar met deelbare trainingsbroeken). De broek kan nu in delen aangetrokken worden, zie voor de volgorde bij aantrekken onderkleding, aangepaste kleding. Het voordeel is dat de benen niet in de broek gebracht hoeven worden maar de broek om de benen heen wordt gebracht.
  2. Verlengen van het achterpand van de broek. In zit is meer stof aan de achterzijde nodig en minder aan de voorzijde voor meer zitcomfort.
  3. Verwijderen van zakken en/of knopen aan de achterzijde. Bij langdurig zitten en niet of nauwelijks 'verzitten' is de belasting op de weke delen en de huid van het zitvlak groot. Naden en oneffenheden zorgen sneller voor discomfort of huidschade.
  4. Ritssluiting verlengen. Indien in zit een urinoir gebruikt wordt voldoet een 'gewone broek' niet.

Tip: er bestaat aangepaste confectiekleding. Voor de kant en klaar oplossing zie bijvoorbeeld

https://www.zorgvrijkleding.nl/product/dames-pantalon-dubbele-rits-en-zitsnit-zonder-broekzakken/

https://www.zorgvrijkleding.nl/product/heren-pantalon-zitsnit-en-elastische-band-2/

Tip: Voor zelf aanpassen van confectie kleding is via de stichting Passiviteiten Dagelijks Leven (PDL) het boekje 'functionele kleding: zelf eenvoudig (laten) maken'   te bestellen. De afbeelding is afkomstig uit dit boekje, met dank aan stichting PDL.

 

Tip: kijk voor ondersteuning van de mogelijkheden van de cliënt bij 'broek aan, hulp bij heupen heffen of buigen buigen'.